Χαλκιδική: Ένας μυστικός παράδεισος στην άκρη της Ευρώπης

Η Χαλκιδική είναι σαφώς ένας αντιφατικός όρος – ένα τουριστικό οξύμωρο.

Κλασικιστές και γεωλόγοι φαίνεται να διαφωνούν για την προέλευση της Χαλκιδικής. Για τους πρώτους, η Χαλκιδική εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα μάχης μεταξύ γήινων γιγάντων και θεών του Ολύμπου. Για τους δεύτερους, είναι το προϊόν της σύγκλισης ανάμεσα στις γεωτεκτονικές μονάδες της ζώνης Βαρδάρ-Αξιού και της Σερβομακεδονικής Massif. Μπορείτε να επιλέξετε την ιστορία που προτιμάτε.

Έχοντας τον τίτλο του πιο κοσμοπολίτικου και ζωντανού τουριστικού κέντρου της Βόρειας Ελλάδας. ξεχωρίζει για τα διάσημα τρία “πόδια” της, την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και το Άγιο Όρος. Το δραματικό τοπίο αποτελείται από βουνά που βυθίζονται σε αμμώδεις όρμους και εμπλουτίζεται με το άρωμα του πεύκου και του ανθισμένου καλαμιού.

Η Κασσάνδρα είναι η πιο δημοφιλής χερσόνησος με τεράστια τουριστική ανάπτυξη, πολυτελή θέρετρα, πολλά beach bars και κλαμπ και αμέτρητες αμμώδεις παραλίες. Από την άλλη πλευρά, η Σιθωνία είναι μια χερσόνησος με χαμηλότερο προφίλ: γραφικά λιμάνια, χρυσαφένιες αμμουδιές, απομονωμένoi κόλποι δίπλα σε ελαιώνες και πράσινα δάση.

Τόσο στην Κασσάνδρα και στη Σιθωνία, όσο και στην παράκτια ζώνη ανάμεσα στις δύο χερσονήσους θα απολαύσετε τον ήλιο, τις χρυσαφένιες αμμουδιές με τα τυρκουάζ κρυστάλλινα νερά και τα πυκνά πευκοδάση. Οι παραλίες λέγεται ότι είναι από τις καλύτερες στη Μεσόγειο, ενώ βραβεύονται κάθε χρόνο με άφθονες γαλάζιες σημαίες. Το 2018 οι παραλίες της Χαλκιδικής κέρδισαν 89 γαλάζιες σημαίες. Η πρόσβαση στη χερσόνησο του Άθω σταματά στο χωριό της Ουρανούπολης, το οποίο είναι το σύνορο με το Άγιον Όρος.

Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι η Χαλκιδική δεν είναι διάσημη μόνο για τις πεντακάθαρες παραλίες της και τη ζωντανή νυχτερινή ζωή της, αλλά και για αξιοθέατα αρχαιολογικού, ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Το σημαντικότερο είναι το Άγιον Όρος, το οποίο αποτελεί ξεχωριστή διοικητική μονάδα στη χερσόνησο της Χαλκιδικής. Ο τόπος είναι μοναδικός σε όλο τον κόσμο με τη μακρά ιστορία του. Η αρχαία Όλυνθος, το Στάγειρα που αποτελούν τη γενέτειρα του μεγαλύτερου φιλοσόφου του Αριστοτέλη της αρχαίας Ελλάδας, ο αρχαιότερος ναός του Ποσειδώνα στο Ποσείδι, είναι μερικά από τα αξιοθέατα της Χαλκιδικής που θα σας ταξιδέψουν.

Το σπήλαιο των Πετραλώνων είναι κάτι διαφορετικό που θα το θυμάστε για πολύ καιρό. Πήρε το όνομά του από το γειτονικό χωριό. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κατσικά σε υψόμετρο 250 μέτρων. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1959 από τον Φίλιππο Χατζηρίδη, κάτοικο της περιοχής, αλλά έγινε διάσημο το επόμενο έτος, όταν ο Χρήστος Σαριγιαννίδης ανακάλυψε το κρανίο του Αρχάνθρωπου.

Το βουνό του Χολομώντα, το γραφικό νησί της Αμμουλιανής, τα όμορφα νησάκια κοντά στις ακτές της Βουρβουρούς, η μαρίνα Πόρτο Καρράς και η Σάνη είναι μόνο μερικά από τα ξεχωριστά μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε και να σας μαγέψουν!